Abstract
Dairy farming in Brazil has increased significantly in the last decade, an advance that has boosted production and made the country one of the leading countries in this sector. Milk quality is strictly related to the degree of initial contamination and the time and temperature that the milk is retained after milking until processing. The hygienic conditions under which milk is obtained and stored have a significant impact on its quality, as well as on its transport to further processing in the dairy industry. The objective of this study was to analyze the growth of milk production in the state context of Goiás, as well as its consumption, and storage parameters until it arrives at the dairy for its proper processing. To carry out this study, a field research methodology was used, with interviewed producers who are included in the Western Goiás region, located in 24 municipalities. The results obtained for the total number of producers per daily production, in response to the group of researched, of a total of 450 rural producers in the dairy activity, among the small and medium producers, 276 have expansion tanks for cooling the milk in their own headquarters, in response to this, the 174 producers, who do not have their own tanks, It makes use of communal tanks for the delivery and storage of milk. Thus, milk quality, being one of the most discussed issues within milk production, good practices are necessary to ensure the safety of the consumer of the final product, and the lack of verification of reports of the portion of producers who do not receive the milk quality report, is also linked to the factors of withdrawal from the activity.
References
AMORIM, A. L. B. do C. Avaliação da presença de substâncias químicas em leites cru e beneficiado produzidos e comercializados no Distrito Federal e Entorno. Dissertação de mestrado em saúde animal. Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária – Universidade de Brasília, 2017.
BRITO, M. A. V. P. e; SOUZA, G. N. de; LANGE, C. C.; BRITO, J. R. F. Qualidade do leite armazenado em tanques coletivos. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2009. 8 p. (Embrapa Gado de Leite. Circular Técnica, 99).
DOS SANTOS PAULA, Alex; DO NASCIMENTO GAMBI, Lillian. Aplicação de Ferramentas da Qualidade: Estudo de Caso em um Laticínio. Revista FSA, v. 20, n. 1, 2023.
FRANCO, Matheus Silva et al. APLICAÇÃO DE FERRAMENTAS DA QUALIDADE NA IDENTIFICAÇÃO DE PROBLEMAS RELACIONADOS À SEGURANÇA DOS ALIMENTOS EM USINA DE BENEFICIAMENTO DE LEITE. 2021.
GOMES, Sebastião Teixeira. Sistemas de preços de leite. A economia do leite, 1966.
LANGE, Maichel Jhonattas et al. Caracterização de sistemas convencionais de produção leiteiros e produção e qualidade do leite de vacas alimentadas com pré secados de leguminosas em sistema orgânico. 2020.
MONARDES, H. Reflexões sobre a qualidade do leite. In: DÜRR, J.W.; CARVALHO, M.P.; SANTOS, M.V. (Org.) O compromisso com a qualidade do leite no Brasil. Passo Fundo: Universidade de Passo Fundo, 2004. p. 11-37
ROCHA, D. T. da; CARVALHO, G. R.; RESENDE, J. C. de. Cadeia produtiva do leite no Brasil: produção primária. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2020.
SANDOVAL, VANESSA LUIZA; RIBEIRO, LARYSSA FREITAS. Qualidade do leite: sua influência no processamento, requisitos obrigatórios e sua importância para o produto final. Revista GeTeC, v. 10, n. 28, 2021.
SANTOS, Margareth Guerra dos; LEITE, Denise. Rede regionais para acreditação e avaliação da qualidade da educação superior. Ensaio: Avaliação e Políticas Públicas em Educação, v. 27, p. 108-128, 2019.
SILVA, Jaqueline de Oliveira Lucena et al. Detecção de resíduos de antibióticos de leite UHT e leite in natura comercializado de forma informal em feiras e em mercados no município de Rolim de Moura–RO. Research, Society and Development, v. 11, n. 2, p. e38811221804- e38811221804, 2022.
SIQUEIRA, Kennya Beatriz. O mercado consumidor de leite e derivados. Circular Técnica Embrapa, v. 120, p. 1-17, 2019.
STOCK, L.A. Produção e representatividade de sistemas de produção de leite brasileiros. Boletim CBLeite, ano 1, n.2. Embrapa Gado de Leite, 48p. p.15, 2007.
TUZZI, Alicia Bossini et al. Modernização do consumo de leite e derivados: Uma revisão de literatura,