Resumo
OBJECTIVE: to search the scientific literature for articles on food and nutrition education activities as a strategy for promoting health in early childhood education. METHODOLOGY: This scientific article is a literature review. For the article to be written, the following databases were used: BVS Virtual Health Library, Academic Google, Lilacs and Scielo. Articles using the following indexes were included in the research: (nutrition education activities from 2010 to 2021). DATA SYNTHESIS: The articles collected for the research showed similar results: that nutrition education activities are important working tools for nutritionists and have positive long-term results in the health and eating habits of students. CONCLUSION: food and nutrition education activities are important to teach about eating in a playful way. And, keep these activities and interventions constant, to expose the children to constant learning about healthy eating and unhealthy eating.
Referências
BRASIL. Ministério da Saúde e Ministério da Educação. Passo a Passo PSE Programa Saúde na Escola. Brasília: MDS, MDE, 2011.
______. Resolução CD/FNDE nº 26, de 17 de junho de 2013. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE, Diário Oficial da União, Brasília, 17 jun. 2013.
______. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação PNAE. Brasília, DF: FNDE. Disponível em: <https://www.fnde.gov.br/index.php/programas/pnae/pnaesobre-o-programa/pnae-sobre-o->. Acesso em: 12 out 2021.
______. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para políticas públicas. – Brasília: MDS, 2012.
______. Ministério da Saúde. Caderno de Atividades: promoção da Alimentação Adequada e Saudável no Ensino Fundamental II. Brasília: MDS, 2019.
CARDOSO AAR, Lima MRS, Campos MOC. Educação nutricional para pais e pré-escolares em uma creche. Rev. Bras Promoção Saúde. 2019; 32:8926. Disponível em: . Acesso em: 16 Nov, 2021.
CARVALHO, Adriana Palhares de; OLIVEIRA, Verena Bartkowick de; SANTOS, Luana Caroline de. Hábitos alimentares e práticas de educação nutricional: atenção a crianças de uma escola municipal de Belo Horizonte, Minas Gerais. Pediatria (São Paulo), Minas Gerais, v. 32, n. 1, p. 20-27, Mar. 2010. Disponível em: < Hábitos alimentares e práticas de educação nutricional: atenção a crianças de uma escola municipal de Belo Horizonte, Minas Gerais | Pediatria (Säo Paulo);32(1): 20-27, mar. 2010. ilus, tab, graf | LILACS (bvsalud.org)>. Acesso em: 12 Dez 2021.
CERVATO-MANCUSO, Ana Maria; VINCHA, Kellem Regina Rosendo; SANTIAGO, Débora Aparecida. Educação Alimentar e Nutricional como prática de intervenção: reflexão e possibilidades de fortalecimento. Physis, Rio de Janeiro, v. 26, n. 1, p. 225-249, Mar. 2016. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pi73312016000100225&lng=en&nrm=iso>. Acesso em 12 out 2021.
DONADONI, Pamella; COSTA, Jéssica Almeida Silva da; PEREIRA, Netto, Michele. Nutrindo o saber: relato de experiência em práticas de educação alimentar e nutricional com pré-escolares. Rev.APS. Ju´z de Fora, v. 22, n. 1, p. 203-214, 2019. Disponível em: < Nutrindo o saber: relato de experiência em práticas de educação alimentar e nutricional com pré-escolares | Rev. APS;22(1): 203-214, 20190101. | LILACS (bvsalud.org)>. Acesso em: 17 dez 2021.
FELIX, Amanda Marreti et al. Análise Qualitativa do Programa Crescer Saudável na Escola - Visão dos Profissionais de Saúde, da Comunidade Escolar e da Família. J. Hum. Growth Dev., Marília, v. 31, n. 1, p. 76-83, abr. 2021. Disponível em <http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pi12822021000100009&lng=pt&nrm=iso>. Acesso em: 17 dez. 2021
GRILLO, Luciane Peter; CONCEIÇÃO, Cristina Henschel de; LACERDA, Leo Lynce Valle de. Estado nutricional e práticas de educação nutricional em escolares. O Mundo da Saúde, São Paulo. v. 40, n. 2, p. 230-238. Santa Catarina. Disponível em: < O_Mundo_Saude_vol40_num2.indd> Acesso em: 12 Dez 2021.
HENRIQUES, Isabella Siqueira et al. EDUCAÇÃO NUTRICIONAL PARA PRÉ-ESCOLARES DE CRECHE/ESCOLA DO MUNICIPIO DE VIÇOSA-MG. ANAIS SIMPAC, v. 10, n. 1, 2019.
KRETSCHMER, Andressa Carine. Estratégias de educação nutricional com escolares: o lúdico na construção de Hábitos saudáveis na merenda escolar de um município do noroeste gaúcho / Nutritional education strategies with schools: the playful one in the construction of healthy habits in the school lunch of northwest of Brazil. Saúde Pública. v. 3, n. 4, p.389-397, out-dez, 2017. Disponível em: <http://revista.redeunida.org.br/ojs/index.php/rede-unida/article/view/970>. Acesso em: 20 out, 2021.
LOPES, Millena Moreira Dias; LÍBERA, Beatriz Della. Educação nutricional e práticas alimentares saudáveis na infância. Reinpec. V. 3, n. 1, Jan, 2017. Disponível em: < http://reinpeconline.com.br/index.php/reinpec/article/view/150>. Acesso em: 12 Dez, 2021.
MACEDO, Irene Coutinho de; AQUINO, Rita de Cássia de. O Marco de Referência de Educação Alimentar e Nutricional para Políticas Públicas no Brasil no contexto do atendimento nutricional. Demetra: alimentação, nutrição & saúde. N. 13, v. 1. P-21-35. 2018.
SCHIMIDT, Jéssica; KETTERMANN, Juliana Cristina; BACKER, Vanessa. Educação alimentar e nutricional em pré-escolares em uma escola da rede pública de Sapiranga/RS: Um relato de experiência. Revista Saúde e desenvolvimento humano. v. 9, n. 1. Canoas, 2019. Disponível em: < 6037.indd (unilasalle.edu.br)>. Acesso em: 17 dez 2021.
SILVA, Simoni Urbano da et al. As ações de educação alimentar e nutricional e o nutricionista no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar. Ciência & Saúde Coletiva [online]. 2018, v. 23, n. 8 [Acessado 12 outubro 2021], pp. 2671-2681. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-81232018238.19642016>. ISSN 1678-4561.