Resumo
Cassava is an agricultural crop widely cultivated throughout Brazil, from north to south. However, this is due to the fact that it is a crop exploited, for the most part, by the segment of small producers, currently known as family farmers. However, phytosanitary problems can compromise the productivity of this crop. Therefore, due to the relevance of the subject and the importance of cassava farming for the State of Amapá, this work aims to investigate the perception of cassava producers in settlements in the municipality of Amapá regarding the main diseases and pests that affect cassava farming in crops. The work carried out in the two settlements (Piquiá and Cruzeiro) located in the municipality of Amapá. Interviews were carried out with producers using a questionnaire with questions about cassava farmers’ perception of diseases and pests that affect cassava cultivation. The plant health data showed that cassava farmers reported the presence of pests and diseases that affect the crop, such as root rot, shoot fly and thread burning, but they did not practice the main strategies to prevent the proliferation of pathogens and insects.
Referências
AMAPÁ. RURAP. Relatório do levantamento dos mandiocultores do município do Amapá. 2019 (Não publicado).
AMAPÁ. Governo do Estado. Conheça o Amapá. 2015. Disponível em: https://www.portal.ap.gov.br/conheca/amapa. Acesso em 9 março. 2024.
CRAVO, M. S.; SMYTH, T. J.; SOUZA, B. D. L. Calagem e adubação para a cultura da mandioca. In: MODESTO JUNIOR, M. S.; ALVES, R. N. B. (Editores técnicos) Cultura da Mandioca: aspectos socioeconômicos, melhoramento genético, sistema de cultivo, manejo de pragas e doenças e agroindústria. 1 ed. Brasília: EMBRAPA, 2016. Cap. 5. p. 97-110.
GOMES, J. C. LEAL, E.C. Cultivo de mandioca para a região dos tabuleiros costeiros. EMBRAPA Mandioca e Fruticultura, Sistema de produção, 11, ISSN 1678-8796 Versão eletrônica, Jan/2003. Disponível: Doenças (embrapa.br) acesso em: 14/02/2024.
IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017 - Resultados definitivos. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/ap/pesquisa/24/76693. Acesso em 10 mar, 2023.
IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção agrícola municipal (PAM). Tabelas 2022. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/9117-producao-agricola-municipal-culturas temporariasepermanentes.html?edicao=37886&t=resultados.Acesso em 8 jan. 2024.
SOUZA, W. P.; BEZERRA, V. S. Sistema de Produção de Mandioca para o Estado do Amapá. 1. ed. Macapá: Embrapa Amapá, 2003. 69p.
MATTOS, P. L. P.; BEZERRA, V. S. Cultivo da mandioca para o Estado do Amapá. Embrapa Mandioca e Fruticultura. Sistemas de produção. 2. ed. 2003. ISSN 1678-8796 Versão eletrônica.
MODESTO JUNIOR, M. S.; ALVES, R. N. B. Produção de mandioca em roça sem fogo e trio da produtividade In: MODESTO JUNIOR, M. S.; ALVES, R. N. B. (Editores técnicos) Cultura da Mandioca: aspectos socioeconômicos, melhoramento genético, sistema de cultivo, manejo de pragas e doenças e agroindústria. 1 ed. Brasília: EMBRAPA, 2016. Cap. 4. p. 79-95
SOUZA, L.D.; SOUZA, L.S.; GOMES, J.C. Exigências edáficas da cultura da mandioca. In: SOUZA, L.S.; FARIAS, A.R.N.; MATTOS, P.L.P.; FUKUDA, W.M.G. (editores técnicos) Aspectos socioeconômicos e agronômicos da mandioca. 1. ed. Cruz das Almas – BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2006. Cap. 8, p.170 −214.