CONSCIOUS CONSUMPTION AND SUSTAINABILITY:
CONSUMO CONSCIENTE (Português (Brasil))

Keywords

conscious consumption; sustainable development; deforestation; environment; education; fraternity.

How to Cite

Victória Guanabara Moura, L. . (2022). CONSCIOUS CONSUMPTION AND SUSTAINABILITY: : REFLECTION IN LIGHT OF THE PRINCIPLE OF FRATERNITY. Revista Gênero E Interdisciplinaridade, 2(06). https://doi.org/10.51249/gei.v2i06.600

Abstract

The unconscious intake of beef affects environmental preservation negatively, thus, this scientific article has as its objective to highlight - by means of doctrinaire researches, ratifying the deductive methodology - how certain eating habits encouraged to society, since the beginning of our existence, postpones environmental preservation. In other terms, it demonstrates how the reduction of beef consumption, above all, can benefit the relationship between human beings and nature and ratify the fundamental right to a healthy environment, which is a third-dimensional right. At first, the grievous impacts caused to nature due to the production and consumption of beef were analyzed. In this perspective, conscious consumption is also verified considering the consumer society in which we are inserted, as well as a close observation in how education has an essential role in consumers’ process of awareness, a fact that leads to the objectification of the principle of fraternity guaranteed by the Magna Carta. The theme of this article is not numerous in terms of research, that is, a little explored theme in face of scientific analyses. Moreover, it is meaningful to emphasize the originality and importance of the scientific article, as there is an urgent need for alternatives that can effectively reduce the environmental impact caused by today’s society, and for this, it is essential to know the causes of the negative effects originated from excessive consumption.

 

https://doi.org/10.51249/gei.v2i06.600
CONSUMO CONSCIENTE (Português (Brasil))

References

WOLFGANG, Sarlet Ingo. MARININI, Luiz Guilherme. MITIDIERO, Daniel. Curso de direito constitucional. 6 ed.- São Paulo: Saraiva, 2017.

LACERDA, Luana; POZZOLI, Lafayette. Princípio da fraternidade: o desenvolvimento do meio ambiente ecologicamente equilibrado e o trabalho decente. Revista Duc In Altum Cadernos de Direito, vol. 10, nº 20, jan.-abr. 2018. páginas 41-71.

EFING, Carlos; GEROMINI, Flávio. Crise ecológica e sociedade de consumo. Revista Direito Ambiental e sociedade, v.6, n. 2, p. 225-238, 2016.

CAVALCANTE, Daniela Pedroso. A Construção da Identidade Vegetariana na Sociedade de Consumo. 2018. Trabalho apresentado no 3º Encontro de GTs de Graduação - ESPM - 2018.

FONSECA, Reynaldo Soares. O princípio jurídico da fraternidade no Brasil: em busca de concretização. Revista dos Estudantes de Direito da UnB. 16° edição. páginas 67-90.

FLÔR, Rafaela. Consumo de carne per capita no Brasil é de 42,12 kg por ano. Sistema Brasileiro de Agronegócio, 14 de outubro de 2019. Disponível em: https://sba1.com/noticias/noticia/7017/Consumo-de-carne-per-capita-no-Brasil-e-de-42-12kg-por-ano. Acesso em: 15 de março de 2021.

Por desmatamento, cidades da Amazônia lideram emissões de carbono. Disponível em: https://revistagalileu.globo.com/Um-So-Planeta/noticia/2021/03/por-desmatamento-cidades-da-amazonia-lideram-emissoes-de-carbono.html. Acesso em: 15 de março de 2021.

As árvores somos nozes. Greenpeace, 2020. Disponível em: https://www.greenpeace.org/brasil/podcast/as-arvores-somos-nozes-42-o-maior-desmatamento-em-doze-anos/. Acesso em: 15 de março de 2021.

Fearnside, P.M. 2020. Desmatamento na Amazônia brasileira: História, índices e consequências. p. 7-19. In: Fearnside, P.M. (ed.) Destruição e Conservação da Floresta Amazônica, Vol. 1. Editora do INPA, Manaus, Amazonas. 368 p. (no prelo)

JACOBI, Pedro Roberto. Meio ambiente e sustentabilidade. In: O município no século XXI: cenários e perspectivas [S.l: s.n.], 1999. p. 175-183.

WINCKLER, Marly. O que é vegetarianismo. Rio de Janeiro: Expressão e Cultura, 2004.

FACHIN, Luiz Edson; MACHADO FILHO, Roberto Dalledone. Direito Comum da Humanidade. In: TOFFOLI, José Antonio Dias (org.). 30 Anos da Constituição Brasileira: democracia, direitos fundamentais e instituições. Rio de Janeiro: Forense, 2018, p. 579.

YANAI, Aurora Miho. Desmatamento no sul do Amazonas: simulação do efeito da criação da Reserva de Desenvolvimento Sustentável do Juma. Manaus: [s.n], 2010. xii, 126 f.. Dissertação (Ciências de Florestas Tropicais (CFT)) - Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia.

RESENDE, Augusto. Educação para o consumo consciente no ensino infantil. Revista da AJURIS, v. 40, n. 131, setembro 2013.

EFING, Antônio Carlos; RESENDE, Augusto César Leite. Educação para o consumo consciente: um dever do Estado. RDA - Revista de Direito Administrativo, vol. 269, Rio de Janeiro, mai/ago 2015, p. 197-224.

ONU. Década da Educação das Nações Unidas para um Desenvolvimento Sustentável, 2005-2014: documento final do esquema internacional de implementação. Brasília: Unesco, 2005.

BRASIL. Supremo Tribunal Federal, RE 201819/RJ, 2ª Turma, Rel. Min. Gilmar Mendes, DJU 27.10.2006.

PAPA FRANCISCO. Carta Encíclica Laudato Si’: Sobre o cuidado da casa comum. Vaticano: Edições Paulinas, 2015.

EFING, Antonio Carlos; SERRAGLIO, Diogo Andreola. O direito do consumo voltado à sustentabilidade: uma análise a partir da carta encíclica Laudato Si sobre o cuidado da casa comum. Revista de Direito Econômico e Socioambiental, Curitiba, v. 7, n. 1, p. 220-249, jan./jul. 2016, p. 233.

THE Game Changers (Dieta de Gladiadores). Direção de Louie Psihoyos. Alemanha: Netflix, 2019.

WINCKLER, Marly. O que é vegetarianismo. Rio de Janeiro: Expressão e Cultura, 2004

Rita Pelicano (2021), “Mudanças climáticas, desmatamento e fogo dificultam regeneração da Amazônia e Pantanal”, Disponível em: https://midianinja.org/news/mudancas-climaticas-desmatamento-e-fogo-dificultam-regeneracao-da-amazonia-e-pantanal/ Acesso em 20 de dezembro de 2021.

“ENTREVISTA ENRIQUE LEFF” Disponível em: https://pagina22.com.br/2010/07/06/entrevista-enrique-leff/ Acesso em 20 de dezembro de 2021.

POLON, Luana Caroline Kunast. Identidade e Consumo: reflexões pós-modernas. Rio Grande do Sul: Revista Sociais E Humanas, 2016.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...